#1. De nieuwjaarsspeech.

Flora Hellemons: “Schrijf een tegenstrijdige nieuwjaarsspeech”.

Vrienden, vrienden van vrienden, Josse,

In 2018 ga ik elke dag een blog posten. Ik weet het: blogs zijn behoorlijk 2014. Maar kijk, als je van tekstjes schrijven je beroep wil maken, dan bereik je niet zoveel met duckfaceselfies op Instagram. Mijn eerste opdracht komt van Flora, jullie wel bekend, en luidt als volgt: “schrijf een tegenstrijdige nieuwjaarsspeech”. Maar een speech is natuurlijk geen speech als je die speech niet speecht. Dus daarom sta ik hier, als een zesjarig jongetje dat zijn nieuwjaarsbrief voorleest aan oma en opa.

Met tegenstrijdigheden heb ik gelukkig geen moeite. Ik ben een wandelende tegenstrijdigheid. Ik föhn mijn haar, maar ik draag teenslippers met kousen. Ik ben allergisch voor alle dieren met een vacht, maar ik heb een hond. Ik vind Oudjaar overgewaardeerd, maar ik betrap mezelf er wel ieder jaar op dat ik een beetje melancholisch terugblik.

Wanneer ik zo mijn jaar overschouw, dan probeer ik me altijd te herinneren wat ik 365 dagen eerder hoopte te bereiken. Ik probeer uit te vissen waarom iets wel of niet gelukt is, en vervolgens probeer ik daar lessen uit te trekken voor het volgende jaar. Dat klinkt allemaal omslachtig, maar op zich is het vrij simpel: een jaar geleden wilde ik zo snel mogelijk de job van mijn leven vinden, misschien zelfs een creatieve prijs winnen, mijn relatie terug op de rails krijgen en beginnen te trainen om ooit aan een marathon mee te doen. Vandaag ben ik werkloos, single en doen mijn knieën pijn als ik vijf kilometer gejogd heb.

Maar vergis je niet: ik ga 2017 missen. Want het was ook het jaar waarin allerlei dingen lukten die ik niet voorzien had en waarschijnlijk ook niet bereikt had als ik niet voor de oorspronkelijke doelen gegaan was. Ik studeerde niet één, maar twee keer af, ik ging op een prachtige plek wonen met geweldig interessante mensen, ik maakte vrienden voor het leven, ik schreef haiku’s en thesissen en ik viel een kilo of drie af door mijn, weliswaar korte, loopsessies.

Mijn, misschien wel licht tegenstrijdige, nieuwjaarsadvies is daarom dit: mik hoog, hoger dan je bereiken zal. Stel buitensporige verwachtingen en maak onhaalbare plannen. Reclamegod Leo Burnett zei ooit: “If your reach for the stars, you may not quite get them, but you won’t come up with a handful of mud either”.

Published by:

Martijn Beckers

I’m Martijn. One day I hope to become a succesful writer of some sort. A novelist, maybe. Or a columnist, a journalist or an advertising copywriter. I haven’t figured that part out yet. What I do know, however, is that practice makes perfect. You know what they say: 10,000 hours of deliberate exercise. Or 365 days, in this case.

Categories Dutch, Flora Hellemons, Long