#33. De elevatorpitch.

Samuel Eggermont: “Schrijf een elevatorpitch voor een veterproducent”.

Mevrouw, u lijkt mij een slim persoon. U laat zich niet zomaar overtuigen, zeker niet door een verkoper. Voor u iets koopt, wil u zeker weten dat u het kent. Dat u het kan gebruiken. Dat het de beste oplossing is voor u. Neem dit paar schoenveters, bijvoorbeeld. Zwart, 100% katoen. Stijlvol, degelijk, en vooral: gratis. Voor u. Omdat ik weet dat u ze kan gebruiken. Iederéén kan zulke schoenveters gebruiken. Uw grootouders gebruikten zulke veters en uw kleinkinderen zullen ook zulke veters gebruiken. Zulke veters zijn een zekerheid. Jaar in, jaar uit. En dan is de vraag: wil u telkens naar de winkel lopen, of krijgt u liever levenslang spotgoedkope veters aan huis?

Published by:

Martijn Beckers

I’m Martijn. One day I hope to become a succesful writer of some sort. A novelist, maybe. Or a columnist, a journalist or an advertising copywriter. I haven’t figured that part out yet. What I do know, however, is that practice makes perfect. You know what they say: 10,000 hours of deliberate exercise. Or 365 days, in this case.

Categories Dutch, Long, Samuel Eggermont